RECEPT: FANTASTICKÁ PRAVÁ HOKKAIDO POLIEVKA

Hokkaido obsahuje betakarotén, ktorý funguje ako antioxidant a posilňuje obranyschopnosť organizmu, tiež vitamíny C, B aj E. Má veľa draslíka, no málo sodíka, preto prospieva srdcu. Priaznivo pôsobí na tráviaci systém, a to aj pri rôznych poruchách žalúdka. Má vysoký obsah vlákniny, chráni nás pred zápchou, čím je zároveň výbornou prevenciou rakoviny hrubého čreva. Odporúča sa aj diabetikom.

Ingrediencie:

  • 1 menšiu tekvicu hokkaido
  • 2 – 3 lyžice oleja
  • bujón alebo domáci zeleninový vývar
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 smotanu na šľahanie
  • 2 – 3 rožky (môžu byť aj dvojdňové)
  • trochu masla
  • na dochutenie soľ, vegetu, korenie

Postup:

Hokkaido dobre umyjeme pod vlažnou tečúcou vodou a nakrájame ho na kocky (bez zrniečok). Vždy krájame aj s vrchnou šupou. Niekedy je veľmi tvrdá a krája sa ťažko, ale nedajte sa tým odradiť. Pri varení úplne zmäkne už za 20 – 30 minút.

V hrnci necháme zohriať olej, nasype tam hokkaido a krátko orestujeme. Následne zalejeme vodou s bujónom alebo vývarom – no ak doma nič také nemáme, stačí použiť len čistú vodu a pridať vegetu. Zalejeme zhruba 1 cm nad kúskami tekvice.

Pridáme trošku korenia, soľ, rozpučený cesnak a necháme zakryté variť, až kým tekvica nezmäkne tak, že ju vieme ľahko krájať varechou. Potom všetko rozmixujeme a nakoniec pridáme smotanu. Necháme zovrieť a odstavíme.

Suché rožky (bagetu alebo biele žemle) pokrájame na malé kocky. A opečieme na masle. Aby sa nepripálili, pečieme pomalšie. Hokkaido polievku podávame s opečenými rožkami. Alebo kto chce, môže si navrch urobiť čiapočku z kyslej smotany.

You Might Also Like