Vedeli ste, prečo domáca kyslá kapusta môže byť vašou tajnou zbraňou proti tuku, rakovine a srdcovým ochoreniam?

Kyslá kapusta

Je tiež známa ako kyslá kapusta. Kyslá kapusta má rôzne zdravotné výhody, väčšina z nich je vedecky dokázaná. Kyslá kapusta obsahuje významné množstvá vitamínu A, vitamínu C, vitamínu K a rôznych vitamínov B. Okrem prispievania mierneho množstva bielkovín k vašej strave, kyslá kapusta je veľkým zdrojom železa, sodíka, mangánu, medi, vápnika a horčíka.

Nutričné ​​hodnoty:

  1. Kyslá kapusta je probiotikum

Prírodné kvasenie týchto zeleniny pomáha pri poskytovaní dobrých baktérií do tráviaceho systému. Odporúča sa užívať kyslá kapusta po užití antibiotík, pretože to vám pomôže obnoviť zdravé baktérie vo vašich črevách.

  1. Kyslá kapusta zabraňuje rakovine

Vďaka týmto 3 zlúčeninám je kyslá kapusta jedným z najlepších potravín na prevenciu rakoviny:

  • Flavonoidy chránia tepien pred zúžením a poškodením .
  • Glukozinolát aktivuje prírodné antioxidanty v tele.
  • Izotiokyanát má silné protirakovinové vlastnosti.
  1. Kyslá kapusta pre silnejšie a zdravšie srdce

Kyslá kapusta zlepšuje zdravie srdca a mozgu. Kyslá kapusta je bohatá na vlákninu a niektoré z jej prínosov pre zdravie sú:

  • Zlepšuje trávenie
  • Znižuje riziko arteriosklerózy
  • Znižuje tiež riziko mŕtvice alebo infarktu
  • Kyslá kapusta kontroluje hladinu zlého cholesterolu.
  1. Kyslá kapusta pre silnejšie kosti

Kyslá kapusta je bohatá na minerály, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí. Má vitamín K, ktorý zabraňuje osteoporóze. Tento vitamín tiež pomáha regulovať produkciu bielkovín, ktoré sú potrebné na udržanie mineralizácie kostí.

  1. Kyslá kapusta je bohatá na vitamín C

Vďaka vitamínu C je kyslá kapusta účinnou liečbou proti skorbutu (spôsobenému nedostatkom vitamínu C).

  1. Kyslá kapusta na chudnutie

Konzumácia fermentovaných potravín, ako je kyslá kapusta, pozitívne ovplyvňuje metabolizmus. Nová štúdia zistila, že fermentácia kapusty podporuje zápalový proces, metabolizmus lipidov a obezitu.

Ako si vyrobiť vlastnú kapustu ?

Kyslá kapusta, ktorá sa predáva v obchodoch, bola ohriata na miesto, v ktorom boli utratené všetky prospešné baktérie. Aj to je veľmi ľahké vytvoriť svoju vlastnú domácu kapustu. Musíte jednoducho dodržiavať jednoduché pokyny:

Zloženie, ktoré potrebujete :

  • 2 lyžice nerafinovanej morskej soli;
  • Niekoľko veľkých, zelených kapust.

Príprava:

  1. Zrežte kapustu a rozdrvijte zvyšok (môžete použiť kuchynský robot).
  2. Do veľkej misy položte kapustu a pridajte nejakú soľ.
  3. Zakaľte ich rukami a rozlomte bunkovú štruktúru kapusty. Zelná sa bude mäkká.
  4. Potom ju zabaľte do rastlinného fermentora alebo do kapusty na kyslé kapusty tak tesne, ako je to možné.
  5. Budete búriť drevenou lyžicou, kým kapusta nebude ponorená do kvapaliny.

Poznámka: Je to dôležité, pretože kľúčom k fermentácii potravín je, že musí byť pod kvapalinou. Ak sú fermenty vystavené pôsobeniu vzduchu, zvyšujú sa ich možnosti kontaminovať plesňami, kvasinkami a túlavými mikróbmi.

  1. Zakryte ho voľne a umiestnite ho na izbovú teplotu, aby mohol začať proces fermentácie. Fermentačný proces zvyčajne trvá od 1 do 6 mesiacov.
  2. Vyskúšajte to každých pár dní. Keď si myslíte, že je pripravený, uložte ho do chladničky až 6 mesiacov.

You Might Also Like