Tak sa zdá, že svet zdravej výživy opäť o niečo ozelenel. Určite ste už počuli o zelenej káve. Je pravda všetko, to čo ste o nej počuli?

Tak sa zdá, že svet zdravej výživy opäť o niečo ozelenel. Po zelenom jačmeni sa totiž obohatil o nový produkt, ktorý sa teší čoraz väčšej obľube. Reč je o zelenej káve, ktorá sľubuje priam zázračné účinky na ľudské telo a na chudnutie ani nehovoriac. Či je zelená káva hitom oprávnene zistíte spolu s nami v nasledujúcich riadkoch.

Prečo práve zelená káva?

Po prečítaní názvu článku vám možno netiekli slinky po brade, ale to je v poriadku. V ľudskej mysli je toto slovné spojenie stále nové, takže nevytvára klasické asociácie. Skôr si viete predstaviť zelený čaj ako zelenú kávu.

Tu však nejde ani tak o farbu, ktorá by vás po zaliatí tohto prírodného života budiča prekvapila v šálke. Zelená káva získala svoje pomenovanie kvôli spôsobu alebo respektíve štádiu, v ktorom ju získavame.

Výroba zelenej kávy

Nie je to nič zložité. Klasický kávovník je krom, vďaka ktorého môžeme vyrobiť zelenú kávu. Jeho bobule sa po zbere sušia dni, týždne, ale aj mesiace. Doba závisí od potreby. Z precízne sušených bobúľ sa následne vyberá zelená káva. Ak zrnká zelenej kávy prejdú procesom praženia, vznikne tradičná káva čiernej farby a neodolateľnej vône, presne taká akú ste zvyknutí piť možno každé ráno.

Hlavnou odlišnosťou je teda proces výroby. Stále ide o jeden a ten istý kávovník a tie isté bobule, z ktorých sa vyrába aj čierna káva. V podstate sú zrnká tej zelenej ukrátené len o praženie. Avšak tento komplikovaný chemický rituál dodáva klasickej káve výslednú chuť a arómu. Tu však narazíme na rozdiely v zložení, biologickej hodnote a búrlivo diskutovanej téme, či je zdravšia ako čierna.

Je zelená káva zdravšia alebo nie?

Keďže vysoké teploty oberajú zrná o živiny, môžeme potvrdiť, že bobule zelenej kávy sú o niečo zdravšie. Navyše obsahujú látky, ktoré bežná káva v takom množstve neobsahuje. Jedná sa o antioxidanty, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v ochrane proti škodlivými vplyvmi.

Dôležitou súčasťou sú kyseliny chlorogénové, ovplyvňujúce metabolizmus glukózy, ktoré pomáhajú regulovať glykémiu v ľudskom organizme. Prostredníctvom nej telo spomaľuje vstrebávanie cukrov, tým pádom je prevenciou proti cukrovke druhého typu. A práve tu môžeme nájsť aj ten vychýrený zázračný účinok zelenej kávy na znižovanie hmotnosti.

Zelená káva a chudnutie

Ak ste v smotanovej pene voňavej kávy uvideli vašu postavičku o dve konfekčné veľkosti menšiu, sklameme vás. Predstava štíhlej línie sa vám však nemusí rozplynúť pred očami. Ako sme spomenuli vyššie, kyselina chlorogénová v káve poodhaľuje tajomstvo regulovania hmotnosti prostredníctvom jej pitia. Okrem toho, že obmedzuje ukladanie cukrov a teda aj tukov v tele, je totiž zodpovedná za zníženie chuti do jedla a pocitu hladu zároveň.

Ďalším potešujúcim pozitívnym účinkom je už známe zlepšenie metabolizmu, rýchlejšie spaľovanie kalórií, či efektívne zbavovanie tela jedovatých látok.

Detoxikácia so zelenou kávou

Skôr ako na váhe, postrehnete účinok zelenej kávy práve pri očiste organizmu. Škodlivé látky spoľahlivo vyplavuje z tela von a tak ju môžete bez obáv zakomponovať do detoxikačných kúr.

Vo veľkom sa zelená káva a antioxidanty v nej obsiahnuté starajú nie len o zdravie, ale aj o spomalenie starnutia. Zbavia naše telo toxínov a vyhladia vrásky zároveň. Ešte k tomu pridáme samozrejmý vplyv kofeínu na únavu a možno vám s týmto vedomím už nevýrazná aróma či odlišná chuť prekážať nebudú. Dokonca dnes je už zelená káva škoricová, kokosová či vanilková.

Rôzne podoby

Pokiaľ vás zaujali účinky zelenej kávy ale v šálke aj naďalej dáte prednosť tej čiernej, potešíme vás. Užívať ju môžete aj s príchuťami, či dokonca vo forme tabliet, ktorých zaobstaranie nie je ťažké a ani finančne náročné.

Okrem tabliet môžete vyskúšať kúpiť zrnká tejto plodiny aj priamo. V tomto prípade pitiu nápoju predchádza ďalšie spracovanie. Pri detoxikácii odporúčame siahnuť práve po druhom variante, pretože je silnejší.

Kedy a ako zelenú kávu konzumovať?

Keď máte chuť. Samozrejme, najlepšie by bolo dopriať si šálku hneď na ráno. Naštartuje organizmus na plné obrátky a dodá energiu na celé doobedie. Zalejte ju vriacou vodou a počkajte 15 minút. Najlepšie je piť alebo užiť tabletku zelenej kávy polhodinku pred jedlom.

Práve toľko času potrvá už spomínaným kyselinám chlorogénovým vytvoriť v našom tele zdravú rovnováhu pre nasledovné správne vstrebávanie glukózy. Pokiaľ potrebujete prisladiť chuť zelenej kávy namiesto cukru použite umelé sladidlo alebo med.

You Might Also Like