Sacharidy patria k našej výžive rovnako ako tuky a bielkoviny. Preto sacharidom musíme venovať náležitú pozornosť.

Rozdelenie sacharidov

  • jednoduché cukry čiže monosacharidy sa okamžite po zjedení vstrebávajú a sú okamžitým zdrojom energie. Preto sa im často hovorí rýchle cukry. Hlavní predstavitelia sú glukóza (hroznový cukor) a fruktóza (ovocný cukor).
  • disacharidy – hlavným predstaviteľom je repný cukor (sacharóza). Tento cukor sa stal neoddeliteľnou súčasťou našich životov a nájdeme ho v obrovskom množstve potravín. Ešte sem patrí maltóza (jačmenný slad), ktorý obsahuje pivo a vedie veľmi rýchlo k priberaniu. A ďalej laktóza (cukor mliečny), ktorý je častou príčinou tráviacich ťažkostí.
  • oligosacharidy – sú prítomné predovšetkým v strukovinách a bývajú zdrojom nadúvania, pretože naše telo nemá enzýmy na ich spracovanie. Strukoviny sa preto musia namáčať a dlho variť, ideálne s bylinkami.
  • polysacharidy – možno ich považovať za najznámejšie (zemiaky, obilniny a výrobky z nich, ryža), hovorí sa im tiež škroby. Ich trávenie prebieha najdlhšie, a preto sa im často hovorí pomalé cukry. K polysacharidom zaraďujeme aj nestráviteľnú vlákninu. Aj keď nie je stráviteľná, je pre naše zdravie veľmi dôležitá. Urýchľuje postup konzumovaného jedla črevami, čistí črevo od nečistôt a pomáha pocitu nasýtenia.

Aké cukry jesť??

Dôležité je, že sacharidy z nášho jedálnička zmiznúť nesmú. Dôležité je vyhýbať sa nevhodným. A tými sú jednoduché cukry ako monosacharidy a disacharidy.

Fruktózu (disacharid) si môžete dopriať v podobe ovocia buď dopoludnia alebo po športovej aktivite, kedy rýchlo doplní energiu.

Oligosacharidy pre nás a naše telo majú malý význam, takže nevadí, keď ich konzumujeme. Naopak polysacharidy by náš jedálniček obsahovať mal, ale pozor, je dôležité ich konzumovať v správnom množstve a v správny čas počas dňa.

Z polysacharidov vyberajte hlavne nelúpané a celozrnné varianty – ryžu, cestoviny, kuskus, bulgur, zemiaky a vyskúšajte určite tiež na živiny bohatú quinou, pohánku a pšeno. Veľkosť porcií preberte so svojím poradcom. Polysacharidy sú totiž pomerne kalorické a pomerne ľahko vám zariadia nejaké to kilo navyše.

Čo sú umelé sladidlá??

Sú to látky sladkej chuti, ktoré sú náhradou pre diabetikov za sacharózu. Časť týchto umelých látok sa používa pri výrobe DIA potravín. Výrobky, ktoré sú sladené umelými sladidlami jesť nemusíme, ak nie sme diabetici. Ich nadmerná konzumácia nie je vhodná, pretože obsahujú viac chemikálií.

Prečo sa umelým sladidlám vyhýbať?

Umelé sladidlá umožňujú osladiť potraviny bez zvyšovania ich energetickej hodnoty. Toto je v poriadku a nemožno nič namietať. Ale sú tiež používané, aby potravinám vrátili chuť, ktorú počas výroby stratili. Výrobcom tiež umožňujú znížiť množstvo základných surovín. Toto už v poriadku nie je. Prečo kupovať potraviny, ktoré sú bez chuti a tá im je umelo dodávaná? A tiež sú ochudobnené o svoje základné zložky.

Druhy umelých sladidiel

Aspartam – obsahuje fenylalanín. Nesmú ho teda užívať ľudia, ktorí majú fenylketonúriu .

Sacharín – neodporúča sa deťom a tehotným ženám.

Umelých sladidiel je ďaleko viac ako napr. cyklamát, ktorý je v niektorých krajinách úplne zakázaný. Za relatívne bezpečné sladidlá sa dajú považovať sorbitol, xylitol a im podobné látky.

Alternatívy k cukru a umelým sladidlám

Napr. stévia. Je cenená kvôli jej liečivým účinkom a hlavne kvôli vysokej sladivosti. Ako prvý ju používali na sladenie svojich pokrmov domorodí obyvatelia Južnej Ameriky. Okrem iného má vplyv na pálenie záhy, cukrovku, môže byť používaná ako ústna voda. Ďalšou alternatívou môže byť napríklad med alebo javorový sirup. Ale pozor, aj med a javorový sirup majú vysokú kalorickú hodnotu!

Je potrebné povedať, že sacharidy ako také nie je možné z našich jedálničkov vylúčiť. Sú našou prirodzenou potravou. Ale musíme si vybrať tie správne a tým menej zdravým a nezdravým sa veľkým oblúkom vyhnúť.

You Might Also Like