Je raw strava ozaj zdravá? Keď chcem byť zdravý musím jesť iba raw stravu? Čo to vlastne je?

Je raw strava ozaj zdravá? Keď chcem byť zdravý musím jesť iba raw stravu? Čo to vlastne je? Raw strava, surová strava alebo vitariánstvo sú tie isté názvy pre tento „extra zdravý životný štýl“. Raw stravovanie je vlastne konzumovanie surových (tepelne a chemicky) neupravených potravín či jedál. Pri nefalšovanom raw stravovaní sa používajú výhradne bio produkty, ktoré podliehajú prísnym európskym normám, aby mohli vôbec „nosiť“ nálepku bio alebo eko.

O raw strave

Raw strava je surová strava, ktorá sa nevarí, nepečie a ani negriluje. Ide tu o použitie čistých potravín bez nejakej chémie či pesticídov. Raw stravovanie je skutočne nabité živinami, pretože tepelnou úpravou sa prichádza o „kopec“ dôležitých látok, toto stravovanie ich v plnej miere dostáva do tela, kde sa potom dostanú tam, kam treba a tým zlepšujú zdravotný stav človeka. Raw strava je bezlepková, bezlaktózová a má minimum cukru

Jesť iba raw stravu?

Je však toto raw stravovanie z dlhodobého hľadiska pre človeka prospešné?Raw stravovanie Vám dodáva veľa živín, zlepšuje funkcie imunitného systému, orgánov, prečisťuje organizmus ale nie je vhodná na dlhú dobu. Ideálne by bolo keby ste raw potraviny alebo raw recepty zapájali do svojho stravovania ako zdravšie alternatívy bežných jedál, ale určite sa tým „netlačte“ od rána do večera. Iná situácia nastáva, ak trpíte nejakým vážnym ochorením, vtedy je počas radikálnej liečby určite dobré dodržiavať túto raw diétu. Ak je človek zdravý, tak raw potraviny alebo raw recepty je najlepšie kombinovať s bežnými jedlami. Raw stravovanie je finančne náročnejšie, ako naše bežné stravovanie ale hlavne – náročnejšie na prípravu. Ak si v tom však nájdete obľubu, tak raw receptíky môžete zapájať do svojho bežného stravovania alebo vylepšovať bežné recepty s raw potravinami

Čo obsahuje raw strava?

Zloženie a nutričná hodnota raw potravín je vo všeobecnosti vyššia ako tepelne alebo chemickými látkami upravená strava. Bielkoviny, sacharidy, tuk, minerálne látky, vitamíny, omega 3, omega 6 mastné nenasýtené kyseliny, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, luteín, cholín

Raw strava a jej účinky na zdravie:

  • Podporuje obranyschopnosť, detoxikuje organizmus
  • Chráni bunky pred voľnými radikálmi, prevencia vzniku rakoviny
  • Podporuje trávenie, zlepšuje pravidelnú stolicu, prečisťuje tráviaci trakt
  • Znižuje vysoký cholesterol, prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
  • Znižuje hladinu cukru v krvi, prevencia vzniku Diabetesu
  • Zmenšuje riziko vzniku alergii
  • Dodáva energiu – zlepšuje rovnováhu tela a duše
  • Raw strava je vhodná Celiatikom, Diabetikom a ľudom s intoleranciou laktózy

Raw strava pri chudnutí

Raw stravovanie počas chudnutia je dobré – z pohľadu ľahkej stráviteľnosti daných jedál a vyššej nutričnej hodnoty, ale, Raw strava nijakým spôsobom nezaťažuje trávenie, práveže ho podporuje, je bez chemických látok a preto prechádza oveľa ľahšie tráviacim traktom ako bežná „éčková“, upravená strava. Ak ste ešte nikdy dlhšiu dobu nekonzumovali raw stravu, tak začnite pomaly. Jeden až dva krát do dňa si dajte napríklad bio ovocie, ďalší týždeň môžete skúšať nejaké jedlá na obed alebo na večeru. Raw stravu je ideálne kombinovať aj s našou „bežnou varenou“ stravou. Napríklad na obed majte bio hovädzí steak s bio zeleninovým šalátom a s jedným kopčekom ryže alebo inej prílohy.

Konzumácia raw stravy

Raw stravovanie je životným štýlom, ktorý si zvolili mnohý nadšenci zdravej stravy, ale z dlhodobého hľadiska by som tento životný štýl tak prísne určite nedodržiavala. Predstavte si, že idete na rodinnú oslavu či svadbu a Vy tam nič nebudete môcť konzumovať, pretože všetko obsahuje múku, laktózu alebo je to mäsový či mliečny produkt. Raw stravovanie by som zapájala do stravovania postupne a určite tým nenahradili úplne Vaše pôvodné stravovanie. Pripravovať si raw jedlá celý život je povedzme si úprimne asi nad naše sily… Sebe variť jedlá, manželovi iné a deťom zase iné. Druhá strana veci je – vedieť aké živiny máte v strave, ako doplniť nedostatok vápnika, bielkovín prípadne iných živín je v bezlepkovej, bezlaktózovej a bezmäsitej strave dosť obtiažne. Ak veľmi chcete, tak si dajte týždeň raw stravy a uvidíte čo všetko to obnáša.

Raw bezlepková torta

Potrebujete: 350 g strúhaný kokos, 4 banány, 4 PL kakao, 2 PL mleté mandle, drobné ovocie (jahody, maliny, černice, ríbezle), tortovú formu, mixér

Táto torta je bezlepková, bez pridania cukru alebo sladidla a jediný vyšší podiel cukru je zložený sacharid v banáne. Táto zdravá a ľahká raw torta sa hodí na raňajky, večeru alebo ako dezert pre posedenie s priateľmi

Kokos, banány, mandle a kakao spoločne vymixujte do tuhej jednoliatej hmoty (nesmú byť hrudky). Tortovú formu si vysteľte potravinárskou fóliou alebo alobalom a kokosovú hmotu do nej pekne natlačte, použite prsty, tým to ide najlepšie. Potom na túto raw tortu poukladajte ľubovoľné ovocie, ktoré máte a raw tortu nechajte vychladnúť aspoň 5 hodín v chladničke. Torta bude mať tuhú konzistenciu.

You Might Also Like