Toto je najlepšie jedlo pre boj s rakovinou, zápalmi a na chudnutie – budete to skutočne milovať!

10 skvelých dôvodov, aby ste jedli každý deň hummus.

Hummus nutričná hodnota

Hummus sa skladá z niekoľkých zdravotných  zložiek – cícer, extra panenský olivový olej, cesnak, citrónová šťava, soľ a bylinky. Ak pripravujete hummus doma, môžete tiež pridať petržlen.

Hummus má blahodarné účinky na zdravie, širokú škálu živín obsahuje. Patria medzi ne zdravé tuky, vláknina, železo, zinok, mangán, draslík, vápnik, meď, selén, vápnik, fosfor, betaín, cholín, vitamín A, B, B1, B2, B3, B5, B6, C, E a K, rovnako ako omega-3 a omega-6 mastných kyselín.

1.Reduces riziko vzniku rakoviny

Vzhľadom k ich schopnosti chrániť tráviaci trakt od toxínov a škodlivých baktérií  cícer v hummuse môže znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva. Navyše, cícer je dobrým zdrojom inhibítorov proteázy, kyseliny fytovej a saponínov, z ktorých všetky sú účinnými protirakovinými činidlami.

2.Bohatým zdrojom bielkovín

Jedna šálka hummusu obsahuje 12g bielkovín, čo sa rovná 24% vášho odporúčaného denného príjmu bielkovín.

3. cícer môže znížiť hladinu cholesterolu.

V štúdii uskutočnenej Jane Pittaway, austrálskej lektorky v oblasti zdravia a biomedicínskej vedy na University of Tasmania Školy ľudských biologických vied, skupine ľudí vo veku medzi 30 a 70 a jedli cícer každý deň po dobu troch rokov . Druhá skupina ľudí, ktorí dodávajú svoje denný príjem vlákniny cez pšeničné produkty, ako je chleba a obilniny výsledky ukázali, že keď obe skupiny spotrebovali rovnaké množstvo vlákien, tie na cícerovej strave spotrebovávali menej tuku a mali zníženie cholesterolu.

4. Zdravé kosti

Sezamové semienka, používané pri výrobe tahini, sú vynikajúcim zdrojom rôznych dôležitých minerálov, vrátane: zinku, medi, vápnika, horčíka, fosforu, železa a selénu. Úbytok kostnej hmoty je často problémom pre ľudí, ako starnú, vrátane žien, ktoré prechádzajú menopauzou a majú hormonálne posuny, ktoré môžu mať za následok oslabenie kostí, a dokonca osteoporózy u niektorých

5. Zdravie srdca

Štúdie naznačujú, že strava bohatá na extra panenský olivový olej, jeden z hlavných zložiek použitých v hummuse, napomáha prevencii kardiovaskulárnych ochorení v niekoľkých dôležitých ohľadoch. Pravidelne používanie kvalitného olivového oleja zlepšuje krvný tlak, metabolizmus glukózy, a znižuje cholesterol.

6. Hummus prichádza v toľkých úžasné chute.

V zdravej výžive alebo vegetariánskej báze obchodoch, je dnes bežné nájsť hummus vyrobený z iných druhov fazule (čierne fazuľa, edamame alebo šošovica napríklad) a s ingrediencií s chuťou, ktoré môžu okoreniť akékoľvek nevýrazné jedlo. Niektoré z mojich najobľúbenejších typov hummusu sú:

  • koriander
  • jalapeno( chilli)
  • kari
  • sladký zemiak
  • pečená červená papriky
  • čierna fazuľa
  • baklažán

To sú len niektoré z mnohých unikátnych príkladov, ktoré môžete vytvoriť pri vytváraní domáceho hummus.

hummus recept

Celkový čas:  5 minút

Zloženie:

  • 2 plechovky cícera
  • 1/4 šálky tahini
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1/4 šálky citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička rasce
  • Morská soľ podľa chuti

INŠTRUKCIE:

  1. Scedíme a opláchnite cícer,
  2. Umiestnite všetky prísady v mixéri a zmiešajte.
  3. Pridajte ďalšie vodu alebo olivový olej, až sa dosiahne požadovanej konzistencie.
  4. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov, pokvapkáme ju s olivovým olejom pri skladovaní.

You Might Also Like